Key points

  • De detailhandelsomzet in fysieke winkels steeg als gevolg van de versoepelingen rondom COVID-19.
  • De leegstand liep licht terug en de top-huren bleven het tweede kwartaal stabiel.
  • Het bleef rustig op de investeringsmarkt voor retailvastgoed in de winkelstraten.
  • De top-aanvangsrendementen liepen in de meeste primaire winkelstraten op.

Economische Ontwikkelingen

Het tweede kwartaal van 2021 stond in het teken van versoepelingen. Hoewel het resultaat van de versnelde afbouw van de beperkende maatregelen momenteel wordt betwist, had het in ieder geval een stimulerend effect op de fysieke winkelomzet. Dit wordt onderstreept door het aantal pinbetalingen, die exponentieel stegen zodra de versoepelingen van kracht gingen. Hoewel de online omzet gerealiseerd met IDEAL betalingen nog steeds boven gemiddeld was, nam deze sterk af terwijl de omzet via pinbetalingen in fysieke winkels juist toenam. De waarde van de pinbetalingen beweegt weer rond de normale pré-corona niveaus, maar het aantal pinbetalingen ligt nog steeds lager. Dus de gemiddelde besteding per transactie is hoger (ING, 2021).

Het herstel is ook terug te zien in de detailhandelsomzet, die steeg in mei met 9,7% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, waarbij de omzet van non-food retail zelfs met 15,8% steeg (CBS, 2021).

PINOMZET SINDS VERSOEPELINGEN (WAARDE VAN PINBETALINGEN, 7-DAAGS GEMIDDELDE ALS INDEX (‘NORMAAL’ = 100))

Bron: ING (2021)

DETAILHANDELSOMZET (%- VERANDERING T.O.V. JAAR EERDER)

Bron: CBS (2021)

Gebruikersmarkt

Dankzij de versoepelingen van de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, begon de retailmarkt weer te functioneren. Zelfs zonder het normale niveau van buitenlandse toeristen, vonden veel consumenten hun weg naar de winkel. De versoepelingen waren vooral gunstig voor de horecasector, die voorheen nog altijd niet volledig kon functioneren. Retailers beginnen weer vooruit te kijken. In de winkelstraten werd zelfs een aantal nieuwe vestigingen geopend van bijvoorbeeld La Place Express, Urban Outfitters en heeft Claudia Sträter aangekondigd een nieuwe vestiging te openen in Amsterdam. Ook merken als Rituals, Ziengs en So Low zijn momenteel expansief. Tegelijkertijd worden steeds meer winkels getransformeerd naar woningen of andere functies. Dit lijkt de markt goed te doen. Het aantal verkooppunten zonder invulling liep 3,2% terug, waardoor de leegstand met 20 basispunten daalde naar 7,3% (Locatus, 2021).

Deze dynamiek vormde geen aanleiding om de top-huren verder naar beneden bij te stellen en deze bleven daarom stabiel voor alle primaire winkelstraten (C&W, 2021).

LEEGSTAND PER SEGMENT

Bron: Locatus (2021)

TOPHUREN

Bron: C&W (2021), bewerking Syntrus Achmea

Flitsbezorgers

Dark stores doen in deze tijden al snel vermoeden dat het om leegstaande winkels gaat waar het licht niet langer brandt. Niets is minder waar, alleen komen in deze Q-commerce winkels geen consumenten, maar bezorgers die in een flits de boodschappen brengen en vechten voor een uitstekende ‘bananenrating’. Momenteel zijn in Nederland drie partijen actief; Gorillas, Flink en Getir. Zij richten zich vooral op het bezorgen van boodschappen in de grote steden, en wel binnen 10 minuten......

FLITSBEZORGERS VERSUS ALBERT HEIJN ONLINE EN PICNIC: DE GEMIDDELDE PRIJS VAN 47 IDENTIEKE PRODUCTEN

Bron: Distrifood (2021)

Investeringsmarkt

Het bleef het tweede kwartaal rustig op de beleggersmarkt. De versoepelingen lieten de veerkracht van de winkelstraten zien, maar er is nog steeds veel onzekerheid of de opleving houdbaar is. Het transactievolume bleef het tweede kwartaal laag, maar mondjesmaat vond een aantal transacties plaats. Winkelcentrum Koningshoek in Maassluis werd door Wereldhave voor circa € 47 miljoen verkocht. Ook verkochten zij het winkelcentrum Etten-Leur. Verder verkocht Unifore haar zes winkels op de meubelboulevard Leiderdorp voor € 5,5 miljoen. Zo vonden er nog een aantal transacties plaats, maar in de traditionele winkelstraten bleef de activiteit vooralsnog beperkt (RCA, 2021).

Mede doordat de financierbaarheid nog steeds beperkt is en de beleggers een hogere risicopremie toekennen, stegen de top-aanvangsrendementen in de meeste primaire winkelstraten. In Amsterdam bleef de stijging dankzij de P.C. Hooftstraat beperkt, maar in alle andere steden liepen ze op.

TOP AANVANGSRENDEMENTEN

Bron: C&W (2021), bewerking Syntrus Achmea

Vooruitblik

In de afgelopen weken zijn in versneld tempo versoepelingen doorgevoerd. Echter blijkt uit de laatste besmettingscijfers dat de overheid waarschijnlijk iets te hard van stapel is gelopen en een aantal versoepelingen is inmiddels al teruggedraaid. Op dit moment blijven de winkels nog steeds open en zal het aantal ziekenhuisopnames en het verdere verloop van de besmettingen bepalend zijn voor eventuele wijzigingen in het beleid. De vaccinatiebereidheid is wel hoog en inmiddels zijn de meest kwetsbare groepen volledig gevaccineerd en wordt de tijd tussen de twee prikken verkort. Dit biedt ruimte voor perspectief en vooralsnog lijken de maatregelen vooral gericht op het beperken van evenementen met een hoog risico. Wij houden daarom vast aan de verwachting dat het herstel de tweede helft van 2021 inzet, maar tegelijkertijd dat de transactieprijzen nog redelijk volatiel zullen zijn.

image
image
image
image

Deel deze pagina