ZORGVASTGOED
Keypoints
- Zorgsector sluit Integraal Zorgakkoord
- Aantal wachtenden op huisvesting met Wlz-zorg loopt op
- Zorginstellingen vaker financieel in de knel
- Transactievolume historisch hoog in derde kwartaal
- Kentering in aanvangsrendementen
Integraal Zorgakkoord gesloten
Op vrijdag 16 september is het Integraal Zorgakkoord (IZA) gesloten. Het IZA is breed gedragen en ondertekend door ActiZ, de Nederlandse ggz, Federatie Medisch Specialisten, InEen, Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland, ZorgthuisNL, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS. In het IZA is onder meer afgesproken dat partijen intensiever met elkaar samenwerken, de eerstelijnszorg wordt versterkt en er meer wordt ingezet op preventie. Ook moet het voor zorgverleners aantrekkelijk zijn en blijven om in de zorg te werken. Zorgvastgoed kan bijdragen aan de ambities uit het IZA door het huisvesten van lokale gezondheidscentra en met woningen waar langer thuis kan worden gewoond, met aandacht voor het welzijn van bewoners en gebouwen die bijdragen aan groene en klimaatneutrale zorg.
INTEGRAAL ZORGAKKOORD

Bron: Rijksoverheid en samenwerkende partijen (2022)
Het aantal wachtenden op huisvesting met Wlz-zorg loopt op
Het aantal mensen dat wacht op Wlz-zorg en daarbij passende huisvesting nodig heeft, is in augustus en september sterk opgelopen tot ruim 24.000. Precieze oorzaken hiervan zijn niet bekend. Het merendeel wacht op een plek naar voorkeur, maar er zijn ook bijna 5.000 mensen die binnen enkele maanden moeten worden geplaatst. De groep ouderen die wacht op voorkeur – graag in een beschermde omgeving woont, maar nog niet aan alle voorwaarden voldoet – beloopt bijna 17.000 mensen. De ideale oplossing voor deze groep zouden levensloopbestendige woningen in een geclusterde omgeving met zorg binnen handbereik kunnen zijn. Helaas is dat aanbod nog onvoldoende voorhanden.
WACHTENDEN OP HUISVESTING MET WLZ-ZORG

Bron: Zorginstituut Nederland (2022), bewerking Syntrus Achmea
Zorginstellingen vaker financieel in de knel
Steeds meer zorginstellingen zitten nu al of komen binnenkort financieel in de knel. Dat signaleren accountantskantoren BDO en EY op basis van analyses van jaarverslagen over 2021. Een enquête van Finance Ideas onder zorgfinancials over de financiële verwachtingen voor 2022 laat eenzelfde beeld zien.
In sommige gevallen kan de financiële continuïteit van zorg -instellingen hierdoor onder druk komen te staan. De problemen hebben deels een structureel karakter. Zorginstellingen hebben te maken met arbeidskrapte door verzuim en verloop. Inhuur van dure externe krachten verhoogt de kosten. Dit is financieel een groot probleem maar daarnaast wordt ook de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg bedreigd, stellen toezichthouders NZa en IGJ. Ook de inkoopkosten zijn door inflatie en de hoge energierekening gestegen en geïndexeerde huur contracten brengen extra kosten met zich mee. In 2020 en 2021 droegen de compensatiemaatregelen van de overheid nog bij aan het resultaat, maar die worden langzaam afgebouwd. De herijking van de zogeheten normatieve huisvesting-component, die in de Investment Update augustus 2022 aan bod kwam, verlaagt de inkomsten uit de kapitaallastenvergoeding van vastgoed.
Het sombere financiële vooruitzicht leidt nog niet tot extrafaillissementen. De daling van het aantal faillissementen in de zorgsector in het tweede kwartaal heeft zich in het derde kwartaal doorgezet. Vooral in de segmenten ‘care’ en ‘welzijn’ was een sterke daling zichtbaar. Het aantal faillissementen in de zorg blijft erg laag. Door de financiële en economische onzekerheid verslechtert het investeringsklimaat in de zorg. Investeringen worden uitgesteld of versoberd. Beleggers in zorgvastgoed moeten alert zijn op de financiële positie van hurende zorginstellingen. Tegelijkertijd kunnen beleggers een positieve rol spelen bij de (vastgoed)opgaven waar de zorg voor staat.
FAILLISSEMENTEN GEZONDHEIDSZORG (TWEE KWARTALEN VOORTSCHRIJDEND GEMIDDELDE)

Bron: CBS (2022), bewerking Syntrus Achmea
Transactievolume historisch hoog in derde kwartaal
Mede door twee transacties van meer dan 100 miljoen euro is het beleggingsvolume in het derde kwartaal uitgekomen op eenhistorisch hoog niveau. Een volume van bijna 1 miljard euro tot en met het derde kwartaal is eveneens een record. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2021 waren er meer transacties en was ook het gemiddelde investerings-volume hoger. Zorgtransacties zijn langlopende processen en trans-acties zijn een gevolg van eerder in het jaar of zelfs het vorig jaar ingezette trajecten. Hoewel individuele transacties het beeld sterk kunnen bepalen, blijkt dit kwartaal het aandeel vanuit Nederland afkomstige kopers relatief groot. Institutionele beleggers, particu-liere beleggers en vastgoedfondsen waren de voornaamste kopers en kochten aanzienlijk meer dan een jaar geleden. De beursgeno-teerde vastgoedfondsen kochten juist veel minder en waren, samen met zorginstellingen, de voornaamste verkopers van zorgvastgoed. Voor het komende kwartaal zal een positief effect zichtbaar zijn op het transactievolume door de verhoging van de overdrachts-belasting per 1 januari. Anderzijds zullen veranderde markt-omstandigheden het transactievolume de komende kwartalen drukken (zie ook ‘vooruitblik’).
BELEGGINGSVOLUME (IN MILJARDEN €) ZORGVASTGOED PER KWARTAAL

* data 2015-2018: CBRE, 2019-heden: Capital Value
Bron: CBRE (2021), Capital Value (2022)
Kentering in aanvangsrendementen
Waar de veranderende marktomstandigheden nog niet direct in het transactievolume zijn terug te zien, is dit wel het geval voor de prime bruto aanvangsrendementen. Voor het curatieve vastgoed, zoals eerste- en tweedelijnszorgvastgoed, zijn de prime bruto aanvangsrendementen in het afgelopen kwartaal aantoonbaar opgelopen. Voor woongerelateerd zorgvastgoed zijn de prime aanvangsrendementen in het afgelopen kwartaal stabiel gebleven. Er zijn tekenen dat, in navolging van andere vastgoedsegmenten, ook hier in de komende kwartalen een opwaartse beweging gaat plaatsvinden. Zeker voor nieuwe projecten en transactieswaarop geen afspraken uit het verleden van toepassing zijn. De aantrekkelijke beleggingskarakteristieken van zorgvastgoed, zoals de relatieve ongevoeligheid voor economische schommelingen en de positieve impact die kan worden gemaakt, zorgen nog steeds voor een bovengemiddelde interesse van beleggers. Toch zal ook zorgvastgoed niet ontkomen aan een algemene terughoudendheid van beleggers (zie ook ‘vooruitblik’).
TOPAANVANGSRENDEMENT ZORGVASTGOED (PER SEGMENT)

Bron: Capital Value (2022)
Vooruitblik
In de loop van 2022 zijn de omstandigheden in de beleggingsmarkt veranderd, door de gestegen rente is financiering lastiger geworden. Beursgenoteerde vastgoedfondsen kregen koersdalingen voor de kiezen en bij institutionele beleggers liep het relatieve aandeel vastgoed in de totale beleggingsportefeuille sterk op. Hogere bouwkosten maken nieuwbouw moeilijker haalbaar. Bovendien is er politieke en economische onzekerheid. Een deel van de beleggers maakt daarom even pas op de plaats. Een ander deel zal blijven investeren, maar tegen andere financiële en kwalitatieve voorwaarden. Het veranderende concurrentieveld en de afnemende prijs- en rendementsdruk, die we in de vorige Investment Update al zagen, zal doorzetten. Per saldo leiden deze ontwikkelingen de komende kwartalen tot lagere transactievolumes en oplopende rendementen. Voor zorgvastgoed zullen deze effecten minder sterk zijn dan voor andere vastgoedsegmenten.