ZORGVASTGOED
Keypoints
- Programma Wonen en zorg voor ouderen
- Het aantal wachtenden op huisvesting met Wlz-zorg verder gestegen
- Zorg staat onder druk
- Middenhuurregeling raakt zelfstandige zorgwoningen
- Nieuwe Green Deal Zorg gepubliceerd
- Transactievolumes vallen terug, maar op jaarbasis historisch hoog
- Oplopende aanvangsrendementen in alle zorgvastgoedsegmenten
Programma Wonen en zorg voor ouderen
Het programma Wonen en zorg voor ouderen is in november gepresenteerd als zesde programma uit de Nationale Woon- en Bouwagenda van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het programma is ook onderdeel van Wozo (Wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen, zie ook Investment Update augustus 2022). Ministers De Jonge en Helder beogen onder meer versnelling van woningbouw en doorstroming door specifiek voor ouderen te bouwen met voldoende voorzieningen in de wijk. Daarnaast draagt een leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten eraan bij dat ouderen langer fit, gelukkig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Van de 900.000 woningen die tot 2030 moeten worden gebouwd, zal ongeveer een derde specifiek geschikt moeten zijn voor ouderen. Volgens het programma gaat het om ongeveer 250.000 nultredenwoningen en geclusterde ouderenwoningen en 40.000 geclusterde verpleeghuisplekken. Het programma sluit aan op de visie van Zilveren Kruis en Syntrus Achmea dat er in 2040 450.000 extra woningen geschikt voor ouderen nodig zijn. De Nationale Woon- en Bouwagenda, inclusief het programma Wonen en zorg voor ouderen, wordt in de bestuurlijke afspraken met onder andere provincies en gemeenten omgezet in regiodeals.
PROGRAMMA WONEN EN ZORG VOOR OUDEREN

Bron: ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (2022)
Het aantal wachtenden op huisvesting met Wlz-zorg verder gestegen
In de eerste maanden van het vierde kwartaal is het aantal wachtenden op huisvesting met Wlz-zorg verder toegenomen tot 24.803 (bron: Zorginstituut Nederland). Ongeveer 23 procent daarvan moet actief of urgent worden geplaatst. Vergeleken met januari 2021 betekent dit een stijging met 20 procent. Dit cijfer geeft volgens minister Helder aan dat we in Nederland tegen de grenzen aan zitten. Er zijn te weinig locaties met voldoende personele bezetting die de huidige en toekomstige vraag kunnen opvangen.
Dit constateert ook belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland die een analyse heeft gemaakt van de uitbreidingsplannen van zorginstellingen in de komende jaren. Hieruit blijkt dat de uitbreiding achter blijft bij de verwachte vraag. Voor de periode tot 2027 zijn er plannen voor 18.920 extra plekken bij Wlz-zorgaanbieders, terwijl TNO-onderzoek in deze periode een landelijke uitbreiding met 50.000 verpleegzorgplekken nodig acht. In het programma Wonen en zorg voor ouderen wordt uitgegaan van 40.000 plekken. In beide gevallen schiet de uitbreiding tekort, bovendien moeten de uitbreidingsplannen eerst nog worden gerealiseerd. Een deel van de mismatch is ontstaan door het eerder dit jaar gelanceerde overheidsprogramma Wozo, waarin is bepaald dat de intramurale capaciteit niet of nauwelijks mag worden uitgebreid. Verpleeghuisplekken moeten volgens de overheid extramuraal worden gerealiseerd.
WACHTENDEN OP HUISVESTING MET WLZ-ZORG

Bron: Zorginstituut Nederland (2023), bewerking Syntrus Achmea
Zorg staat onder druk
Na eerdere alarmbellen van zorginstellingen en diverse zorgkoepels heeft de zorg nu ook volgens de NZa en Inspectie voor Gezondheid en Jeugd een kritiek punt bereikt. 'De zorg die wij gewend zijn, kan gewoon niet meer', geeft bestuursvoorzitter Marian Kaljouw van de NZa aan. De vraag naar zorgt stijgt, terwijl het aanbod steeds schaarser wordt. Er zijn lange wachtlijsten en er is een tekort aan zorgprofessionals. Zelfredzaamheid van mensen wordt dus steeds belangrijker. Mensen en hun netwerk moeten zoveel mogelijk zelf doen om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Finance Ideas ziet geclusterde, zorggeschikte woningen als sleutel naar beschikbare zorg. Naast corporaties kunnen ook institutionele beleggers geschikte partners zijn om bij te dragen aan voldoende geschikte woningen voor zorgbehoevenden.
De maatschappelijke impact die beleggers hiermee kunnen realiseren, is evident. De personeelsproblematiek en gestegen kosten zorgen voor verwachtingen van rode cijfers in boekjaar 2022 voor onder andere ziekenhuiszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Desondanks blijft het aantal faillissementen in de zorg minimaal. In het care-segment, met name instellingen die verpleging en verzorging met overnachting bieden, waren er in het derde en vierde kwartaal geen faillissementen. Het aantal faillissementen bij curatieve zorgaanbieders bleef redelijk stabiel, terwijl er bij welzijnsorganisaties een lichte stijging is waar te nemen.
FAILLISSEMENTEN GEZONDHEIDSZORG (TWEE KWARTALEN VOORTSCHRIJDEND GEMIDDELDE)

Bron: CBS (2023), bewerking Syntrus Achmea
Middenhuurregeling raakt zelfstandige zorgwoningen
In december heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de Tweede Kamer meer details bekend gemaakt over de regulering van de middenhuur en wijziging van het woningwaarderingsstelsel (WWS). In het voorstel worden woningen met minder dan 187 punten gereguleerd, waardoor ze een maximaal redelijke huurprijs krijgen volgens het WWS. In het gewijzigde WWS verdwijnt de WOZ-cap tot 187 punten, krijgen buitenruimtes meer punten en is er een tijdelijke huuropslag van 5 procent mogelijk voor gepland of in aanbouw zijnde projecten. Belangrijk is ook de extra WWS-punten die worden toegekend voor duurzame woningen (+1 tot +10) en een aftrek voor niet-duurzame woningen (-1 tot -10). Het verschil tussen woningen met een label A++++ en G-label kan dus maximaal 20 punten bedragen. Omgerekend betekent dat een verschil van 105 euro tussen het hoogste en laagste energielabel. Duurzame zorgwoningen met meer woonkwaliteit kunnen voor beleggers meer financieel rendement opleveren, mits huurniveaus passen bij de geldende markthuur. Minister De Jonge beoogt het voorstel begin 2023 in consultatie te brengen en de regulering per 1 januari 2024 in te voeren. Zie voor meer details van deze regeling ook het hoofdstuk ‘Woningen’. De toegestane jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector is vanaf 1 januari 2023 maximaal 4,1 procent. Dit heeft de overheid vastgesteld op basis van de CAO-loonontwikkeling plus 1 procent. Deze huurverhoging geldt ook voor zelfstandige zorgappartementen die in de vrije sector worden verhuurd.
Nieuwe Green Deal Zorg gepubliceerd
Waar er met regulering aandacht is voor duurzaamheid (zie vorige paragraaf) en duurzaamheid ook steeds beter terugkomt in vastgoedwaarderingen, zijn ook steeds meer actoren in de zorg gericht op verschillende niveaus van duurzaamheid. Tijdens de Klimaatweek 2022 werd op 4 november de nieuwe Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ gepubliceerd. Op die dag tekenden brancheverenigingen, zorgverzekeraars, banken en ministeries deze nieuwe Green Deal. Inmiddels zijn er al meer dan 150 organisaties aangesloten. De Green Deal staat voor zorg met minimale CO₂-uitstoot en impact op de leefomgeving, met oog voor circulariteit van grondstoffen en materialen. Hiermee draagt de sector bij aan het beperken van de toenemende zorgvraag én aan de beweging naar passende zorg. Vooral de CO₂-reductie is een belangrijke pijler waar investeringen in vastgoed aan kunnen bijdragen.
GREEN DEAL SAMEN WERKEN AAN DUURZAME ZORG

Bron: Green Deals
Transactievolumes vallen terug, maar op jaarbasis historisch hoog
Door de onzekerheden in de markt is het beleggingsvolume in het vierde kwartaal van 2022 met 325 miljoen euro achtergebleven bij het normaliter sterke laatste kwartaal van het jaar. In 2019, 2020 en 2021 bedroeg het gemiddelde transactievolume in het vierde kwartaal 468 miljoen euro. In het vierde kwartaal waren er slechts 0 transacties, tegen 41 in het vierde kwartaal van vorig jaar. Veel potentiële transacties zijn ‘on hold’ gezet of afgeblazen. De verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari heeft het investeringsvolume in het vierde kwartaal niet opgedreven. Het zijn met name Nederlandse institutionele beleggers die in 2022 zijn blijven investeren. Beursgenoteerde fondsen lieten het juist afweten.
Partijen die met vreemd vermogen werken hebben de gevolgen ondervonden van de opgelopen financieringskosten en lijken voorlopig te zijn afgehaakt. Door de beperkte beschikbaarheid vonden investeringen in mindere mate in nieuwbouw plaats. Ondanks de negatieve ontwikkelingen in het vierde kwartaal is door het sterke tweede en derde kwartaal het totale transactievolume in 2022 op een historisch hoog niveau van ruim 1,3 miljard euro uitgekomen. In het eerste kwartaal van 2023 voorzien we een voortzetting van de relatief rustige investeringsmarkt.
BELEGGINGSVOLUME (IN MILJARDEN €) ZORGVASTGOED PER KWARTAAL

* data 2015-2018: CBRE, 2019-heden: Capital Value
Bron: CBRE (2021), Capital Value (2023)
Oplopende aanvangsrendementen in alle zorgvastgoedsegmenten
De terughoudendheid op de investeringsmarkt komt in het vierde kwartaal tot uiting in oplopende bruto aanvangsrendementen. Aanvangsrendementen van eerste- en tweedelijnszorg zijn na een lichte stijging in het derde kwartaal, in het vierde kwartaal verder opgelopen met 20-25 basispunten. In dit segment zijn vaker buitenlandse partijen actief en partijen die met vreemd vermogen financieren. De afnemende interesse is duidelijk terug te zien in oplopende marktrendementen. Ook bij het woongerelateerde zorgvastgoed zijn aanvangsrendementen met 15 tot 25 basispunten opgelopen in het vierde kwartaal. Op jaarbasis is het effect echter minder groot met een jaar-op-jaar rendementsverandering van 0 tot 15 basispunten. Projecten die ‘on hold’ staan en later opnieuw geïnitieerd worden, zullen tegen hogere rendementen door investeerders worden gekocht. De hogere financieringsrente en algemene economische onzekerheden zullen een tijdelijke verkrapping van het concurrentieveld van beleggers betekenen. Een verdere stijging van aanvangsrendementen in het eerste kwartaal is daarom niet uit te sluiten. Toch blijven beleggingskarakteristieken van zorgvastgoed, zoals een grote vraag, aantrekkelijk.
TOPAANVANGSRENDEMENT ZORGVASTGOED (PER SEGMENT)

Bron: Capital Value (2023)
Vooruitblik
De afwachtende houding van een aantal beleggers zal ook het komende kwartaal de investeringsmarkt tekenen, die naar verwachting relatief rustig blijft. De opgelopen financieringskosten en spreads ten opzichte van de risicovrije rente staan nog niet in verhouding met prijsniveaus van ontwikkelende en verkopende partijen. Daar waar verkopende partijen bereid én in staat zijn om zich aan te passen aan actuele marktomstandigheden en beleggers bereid zijn daar in een omslaande investeringsmarkt met een lange termijnvisie in mee te gaan, kunnen transacties blijven plaatsvinden. Mede door de verhoogde overdrachtsbelasting en opgelopen rente zullen aanvangsrendementen eerde licht oplopen, dan stabiliseren of dalen. Tegelijkertijd staan zorginstellingen voor uitdagende tijden om kosten en opbrengsten met elkaar in balans te brengen. Daarbij is een visie op de lange termijn van belang, waarbij duurzaamheid en geclusterde woonprojecten kunnen bijdragen aan doelstellingen voor duurzaamheid, efficiency en kostenbesparing.